TOKİ projelerinde -Banka Devri- nedir?

TOKİ projelerinde -Banka Devri- nedir?

TOKİ projelerinde -Banka Devri- nedir?

Alt gelir grubu için yapılan konutlar hariç olmak üzere TOKİ projelerinde, -projeye özel belirli şartlara bağlı olarak- HAK SAHİBİ konutun, kalan borcunun Banka Devrini yapmak suretiyle, konut için bir çeşit satış işlemi yapabilmektedir.

Örnek :

Hak sahibinin, konutu teslim aldıktan 1 sene sonra, çeşitli sebeplerle konutun banka taksitlerini ödeyemeyecek duruma düştüğünü varsayalım.
Hak sahibi, konutu satışa çıkarıp, konuta yaptığı ödemeler toplamına, enflasyon farkı olarak bir miktar ekleyerek PEŞİNAT olarak talep eder, konutun kalan borç miktarının ALICIYA DEVRİ için  ödeme yapılan bankada işlem yapılabilmektedir.
Banka bu işlem için işlem masrafı adı altında ücret talep etmektedir.
Bu işlemin sonucunda, konutun borcu bittiğinde KONUTUN TAPUSU hak sahibine değil, bankada  devir işlemi yapılmış olan alıcıya verilir.

Dikkat :
1) TOKİ projelerinde genellikle KONUT TESLİM ALINDIKTAN SONRA 1 yıl içinde üçüncü şahıslara devir yapılamayacağı şartı yer alır.

2)  Konut borç devri, sadece bankada yapılabilir. NOTER aracılığıyla yapılan işlemlerin HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOKTUR. Noter sözleşmesi ile yapılan devir işleminde alıcı TAPU ALMA hakkı kazanmaz.

3) Tüm TOKİ projelerinde hak sahipleri (Alt gelir grubu için yapılan konutlar dahil) borcu bittiğinde 3. şahıslara devredilebilir. 
Örnek : Altgelir grubu hak sahibi, bir alıcı ile anlaşarak, kalan borcu için alıcıdan bir miktar BORÇ alabilir. 
Bu borç ile banka borcunu kapatıp, borcu kalmamıştır yazısını alarak, 3. şahıssa devir işlemi yapabilir. 

Görüntülenme : 250

BİR CEVAP YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir